30/1/13

Σχέση και αγάπη #1

- Αντίο.
- Αντίο.
...
- Σ' αγαπάω. Και δε θα φύγω. Και συγγνώμη!
Την κοιτάει στα μάτια, πλησιάζει, χαμογελάει, την αγκαλιάζει σφιχτά, τη φιλάει γλυκά και της λέει ότι δε θέλει να τη χάσει και πως την αγαπάει πολύ.

- Επειδή γύρισε της το λέει? Αν έφευγε δε θα της έλεγε να τη κρατήσει?
- Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Εκείνη τον χώρισε, εκείνη έπρεπε να γυρίσει. Από τη μεριά του δεν άλλαξε κάτι.
- Ναι, αλλά δε θα έκανε κάτι για να μη φύγει?
- Τι να κάνει? Εκείνη έκανε την επιλογή της. Αν θέλει κάτι, ο άλλος και μόνο που την αγαπάει θα την αφήσει να το κάνει. Να την κρατήσει με τη βία δηλαδή? Όλα επιλογές είναι στη ζωή.
- Να πει "όχι, δε πας πουθενά, σ' αγαπώ"! Εσύ δε θα με κρατούσες δηλαδή?
- Εσύ γιατί να φύγεις?
- Άμα γίνει κάτι και δε μπορώ να μείνω, θα κάνω τη κίνηση να φύγω.
- Αυτό το "κάτι" έχει σημασία τι ήταν.
- Για ποιο πράγμα θα με κρατούσες?
- Δε ξέρω, έχει σημασία? Σκοπεύεις να κάνεις κάτι αγάπη μου?
- Χαχα, όχι, ενημερωτικά!
- Δε ξέρω, εξαρτάται. Τα πράγματα δε θα ήταν τόσο απλά ώστε να σου απαριθμήσω έτσι απλά τις περιπτώσεις!
- Εντάξει, θα φύγω ανεμπόδιστη λοιπόν!
- Αν το θες και θες να κάνεις κάτι τέτοιο και σε μένα, φεύγεις!
- Δε θέλω! Αλλά αν πρέπει να φύγω...
- Πότε "πρέπει"?
- Παραδείγματος χάρη, αν με απατήσεις.
- Ανεξαρτήτως λεπτομερειών?
- Τι λεπτομέρειες? Αν με απατήσεις, με απάτησες!
- Μπορεί να έγιναν πολλά. Να είχα μεθύσει, να με νάρκωσαν.
- Να μην έπινες, δεν δικαιολογείσαι εκεί! Αν σε νάρκωσαν και δεν καταλάβαινες τίποτα, εντάξει. Αν καταλάβαινες όμως, πάλι δε δικαιολογείσαι. Επίσης πρέπει να σε έχουν ναρκώσει χωρίς να το καταλάβεις, όχι να ναρκώθηκες μόνος! Φαντάζομαι ότι έχεις την ίδια άποψη κι εσύ?
- Προφανώς. Κι αν ερωτευτείς άλλον?
- Δε νομίζω να ερωτευτώ αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σκεφτώ να διαλύσω το γάμο μου. Αν αξίζει. Και θα σε ενημερώσω, βεβαίως.
- Πότε αξίζει? Θέλω να πω, όταν είσαι με κάποιον, πώς τον συγκρίνεις με κάποιον άλλο? Ο έρωτας ξεκινάει από το εμφανισιακό θέμα συνήθως. Για να ερωτευτείς πρέπει να περάσεις χρόνο μαζί του. Ίσως στη δουλειά ή σε μια νέα παρέα. Θα περνάς καλύτερα μαζί του? Και πόσο καλύτερα για να τον ερωτευτείς? Με τι μέτρο συγκρίνεις εκεί?
- Φαντάζομαι, αφού έχεις περάσει χρόνο μαζί του και καταλάβεις ότι σου δίνει περισσότερα από τον πρώτο σε κάποια πράγματα που είναι όντως σημαντικά  και αφού ζυγίσεις το πόσο καιρό είσαι με τον πρώτο και τι σας συνδέει, όλο το παρελθόν σας, ότι θα είσαι σε θέση να συγκρίνεις. Εγώ είμαι της άποψης ότι άπαξ και ερωτευτείς δεύτερο, τελείωσε. Αλλά αν είσαι και μέσα σε γάμο δε μπορείς να τα διαλύεις όλα με τη μία.
- Και παρά όσα πέρασες με τον πρώτο, θα πας στον δεύτερο? Ακόμα κι αν προσφέρουν ίσα πράγματα αλλά ερωτεύτηκες τον δεύτερο?
- Αν προσφέρουν τα ίδια, μένεις εκεί που είσαι. Όταν είσαι παντρεμένος.
- Ναι αλλά πότε σου προσφέρει κάποιος παραπάνω? 
- Κατά κανόνα, για να ερωτευτείς κάποιον άλλο, πρέπει να σου λείπει κάτι. Αν δε σου λείπει τίποτα, όσο ωραίος και να είναι ο δεύτερος, δε γίνεται κάτι.
- Δε χρειάζεται να σου λείπει. Μπορεί να σου προσφέρει κάτι διαφορετικό ο δεύτερος που είναι εξίσου ωραίο όμως.
- Ναι αλλά αυτό το διαφορετικό θα σου αρέσει περισσότερο οπότε εκεί βγαίνει ένα "μείον" στην αρχική σου σχέση. Γενικώς αν είσαι ευτυχισμένος κάθεσαι στα αυγά σου! Δε θέλεις να κοιτάζεις τριγύρω!
- Κι αν δε τίθεται θέμα σύγκρισης? Τον γνώρισες, στη δουλειά ας πούμε, αυτός σε θέλει πολύ αλλά δε "στην πέφτει". Του αρέσεις, σου αρέσει, εμφανισιακά. Καταλήγει να σου αρέσει η παρέα του αλλά περνάς το ίδιο καλά με τον νυν. Όμως ο νέος βλέπει ανταπόκριση και κάνει κινήσεις. Καταλήγεις να ερωτευτείς.
- Για να περάσεις στον έρωτα σημαίνει ότι δε περνούσες τόσο καλά και δεν το είχες καταλάβει. Είπαμε, όταν είσαι ευτυχισμένος δεν αποζητάς κάτι. Αν γνωρίσεις κάποιο που περνάτε καλά, μένει σε φιλικό επίπεδο όσο ωραίος και να 'ναι. Κι αυτό γίνεται χωρίς να καταπιέσεις τον εαυτό σου. Σου βγαίνει αυθόρμητα, λες "δε θέλω κάτι άλλο".
- Δε σημαίνει απαραίτητα αυτό. Δε χρειάζεται να αναζητάς πάντα. Μερικές φορές απλά έρχεται! Μπορεί να ερωτευτείς για άλλους λόγους τον δεύτερο, απ' ό,τι ερωτεύτηκες τον πρώτο.
- Δεν αναζητάς! Μπορεί να λείπει κάτι και να μην το έχει καταλάβει ή να το θεωρείς δευτερεύον μέχρι να το ικανοποιήσει κάποιος άλλος. 
- Δε "λείπει" απαραίτητα. Μπορεί ο χαρακτήρας του ενός να είναι διαφορετικός από του άλλου. Μπορεί να σου αρέσουν εξίσου. Να σε εμπνέουν και οι δύο ερωτικά.
- Αλλά για να ξεχάσεις τον πρώτο και να ερωτευτείς τον δεύτερο σημαίνει ότι ξεχνάς και όσα έχει κάνει ο πρώτος για σένα. Για χάρη του δεύτερου.
- Ε, αν τον επιλέξεις, ναι.
- Βασικά, ακόμα και αν σου μπει η ιδέα ότι τον ερωτεύεσαι χωρίς να τον έχεις επιλέξει οριστικά, ουσιαστικά παύεις να είσαι ερωτευμένος με τον πρώτο.
...




Δεν υπάρχουν σχόλια: