2/2/13

Σχέση και αγάπη #2

- Άρα στη σκέψη ότι είσαι ερωτευμένος με τον πρώτο, δεν μπορείς να προχωρήσεις συναισθηματικά με τον δεύτερο?
- Άπαξ και ερωτευτείς δεύτερον, παύεις ουσιαστικά να είσαι ερωτευμένος με τον πρώτο.
- Γιατί?
- Όταν είσαι πραγματικά ερωτευμένος και λες ότι τα δίνεις όλα, μόνο σε έναν μπορείς να τα δώσεις. Σε κάποιον άλλον δε δίνεις όλο σου το είναι.
- Δηλαδή θεωρείς ότι αν ερωτευτείς κάποιον δεύτερο τότε θα πάψεις να αισθάνεσαι τα πάντα για τον πρώτο?
- Ναι! 
- Δε νομίζω πως γίνεται. Ειδικά αν συμβεί όπως σου είπα. Δηλαδή ερωτευτείς για άλλους λόγους τον δεύτερο.
- Δε θα του δίνεις τα πάντα όμως, θα έχεις ερωτευτεί μόνο ένα κομμάτι του.
- Ναι, τον χαρακτήρα του. Επομένως με αυτόν μια σχέση αποκλειστικά ερωτική, χωρίς δεσμεύσεις, είναι ό,τι πρέπει.
- Η ερωτική σχέση δεν έχει να κάνει με τον έρωτα όμως. Είναι κατά βάση σεξ. Όχι έρωτας που μπορεί να μετατραπεί σε αγάπη.
- Έρωτας από πάθος και ηδονή. Δεν έχει σημασία, τον ερωτεύεσαι τον άλλο.
- Πολύ επιφανειακά όμως!
- Και πάλι, είναι έρωτας! Μπορεί να μην είναι καθαρή αγάπη αλλά είναι έρωτας. Και ίσως γίνει αγάπη αργότερα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δε θα πάψεις να αγαπάς τον προηγούμενο. Αν τον αγαπάς αληθινά, αυτό μένει για πάντα. Δηλαδή θεωρώ ότι έρωτας και αγάπη είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
- Ναι, γι' αυτό μπορείς να σώσεις και έναν γάμο σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά αγάπη χωρίς έρωτα δεν είναι το ίδιο. 
- Προφανώς. Πώς μπορείς να σώσεις το γάμο σου? Αν σε απατήσω εγώ επειδή μου "γυάλισε" κάποια, δε θα με συγχωρέσεις. Για την ακρίβεια, φαντάζομαι ότι δε θα δεχτείς καν εξηγήσεις!
- Ναι, για μένα δε θα ήταν τίποτα ίδιο. Αλλά υπάρχει η λογική πολλών γυναικών που σκέφτονται ότι "έχω ένα παιδί στη μέση, δε γίνεται να χωρίσω". Βασίζονται στην αγάπη και σε τίποτα άλλο ερωτικό.
- Πέρα από τις παντρεμένες γυναίκες! Στο γάμο δε σώζεσαι! Παίρνεις διαζύγιο και διατροφή. Με βάση μια απλή σχέση δύο ατόμων που αγαπιούνται?
- Τότε απλά χωρίζεις και τελειώνει εκεί.
- Όπως και να 'χει, όταν ερωτευτεί κάποιος από τους δύο κάποιο τρίτο άτομο, είναι πρόβλημα. Το θέμα είναι τι θα κάνει.
- Όντως. Εσύ γιατί πιστεύεις ότι είναι πρόβλημα?
- Δεν είναι? Σαν άνθρωποι έχουμε το ελάττωμα να μας κυριεύει η ηδονή και να ποθούμε οτιδήποτε δε μπορούμε να έχουμε. Αν ερωτευτείς ενώ είσαι σε μια σχέση αγάπης υπάρχουν δύο εμπόδια. Πρώτον, αγαπάς το νυν σύντροφό σου. Δεύτερον, πρέπει να καταπιέσεις αυτό που ένιωσες. Αυτά τα δύο, αντί να σε βοηθήσουν να λήξεις το θέμα, μένουν στο υποσυνείδητο ως εμπόδια, ως προκλήσεις. Αυτά, σε συνδυασμό με ένα-δυο τυχαία παραπτώματα του νυν, θα σε κάνουν να ξεφύγεις πολύ εύκολα και να σκέφτεσαι μόνο τον δεύτερο! Μέχρι να "εκραγεί η βόμβα" και να απατήσεις. Μια στιγμή αδυναμίας χρειάζεται και η σχέση σου να περνάει κρίση.
- Εγώ πάντως πιστεύω ότι από τη στιγμή που θα ξενοκοιτάξεις, κάτι δε πάει καλά. Κάτι σου λείπει στη σχέση σου, κάτι δεν είναι όπως το θες, κάτι έχεις βαρεθεί... Κάτι! Και για να βρεθείς σε στιγμή αδυναμίας πρέπει να περνάει μεγάλη περίοδο ύφεσης η σχέση! 
- Συμφωνώ αλλά δε λείπει πάντα κάτι, πολλές φορές είναι μυστήριες οι ανθρώπινες βουλές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: