14/11/10

Saving the planet, ή μήπως, saving yourself?

Αναδημοσιεύω (μετά επεξεργασίας) μια από τις πρώτες μου αναρτήσεις στο blog, περί περιβαλλοντικής συνείδησης. Κύρια πηγή ήταν το website της Greenpeace.


Η φύση δεν κάνει τίποτα άχρηστο. - Αριστοτέλης
Νερό
Βασικό συστατικό υλικό του homo sapiens, ποτίζει τα φυτά που μας δίνουν οξυγόνο, πλένει εμάς και τα αυτοκίνητά μας, μας δροσίζει, και έχει άλλες εκατοντάδες σημαντικές χρήσεις.
-  Πίνετε όσο περισσότερο μπορείτε κάθε μέρα. Αλλά μην το σπαταλάτε.
-  Μην κρατάτε συνέχεια ανοικτή τη βρύση όταν πλένεστε, ξυρίζεστε ή βουρτσίζετε τα δόντια σας.
-  Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει µέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα.
- Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα.
- Μην αφήνετε το νερό από βρύσες ή σωλήνες που στάζουν να φεύγει. Μαζέψτε το μέχρι να διορθωθεί η διαρροή και χρησιμοποιήστε το στο πότισμα ή το πλύσιμο.
- Αντικαταστήστε το συμβατικό σας ντους µε ένα μοντέλο μικρότερης ροής νερού.
- Όσο είστε μέσα στη ντουζιέρα και περιμένετε να ζεσταθεί το νερό, συγκεντρώστε το κρύο νερό σε μια λεκάνη και χρησιμοποιείστε το για πότισμα, ή οπουδήποτε αλλού. 

Ηλεκτρικό Ρεύμα - Ενέργεια
Αξιοποιήστε τά σωστά.
- Οι συσκευές σε αναμονή εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια. Κλείστε τις από τον κεντρικό διακόπτη ή βγάλτε τις από την πρίζα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα η διαρροή ενέργειας από την κατάσταση αναμονής είναι υπεύθυνη για περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ σε φουσκωμένους λογαριασμούς και για την ετήσια έκλυση 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
- Πολλές ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ηλεκτρικές κουζίνες) οφείλουν να αναγράφουν την ενεργειακή τους απόδοση. Προτιμήστε συσκευές που ανήκουν στην κατηγορία Α ή Β. Ενημερωθείτε σχετικά με την κατανάλωση μίας συσκευής που σκέφτεστε να αγοράσετε. Μήπως το αγοράσατε φθηνά και τελικά θα σας κοστίσει μία περιουσία σε λογαριασμούς ηλεκτρικού?
- Αντικαταστήστε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λάμπες εξοικονόμησης. Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% της ενέργειας γίνεται θερμότητα και χάνεται. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης χρειάζονται 4 έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8-12 φορές περισσότερο.
- Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να περικόψει το λογαριασμό του ηλεκτρικού περίπου 20-25% κατά μέσο όρο.
- Κλείστε, όπου είναι δυνατό, τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη ή βγάλτε τις από την πρίζα όταν δεν λειτουργούν και μη τις αφήνετε σε αναμονή. Μία τέτοια απλή κίνηση προστατεύει το περιβάλλον και μειώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού.
- Χρησιμοποιείτε όσο λιγότερα φώτα μπορείτε στο σπίτι.

Δέντρα
Ο πνεύμονας του πλανήτη.
- Προτιμάτε προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού, χαρτί προερχόμενο από πιστοποιημένη αειφορική ξυλεία, χαρτί που δεν προέρχεται από δέντρα (tree-free) αλλά από άλλες πρώτες ύλες (βαμβάκι, κάνναβη, λινάρι, κενάφ, φύκια, κ.λ.π) και χαρτί που δεν έχει λευκανθεί με χλώριο.
- Ανακυκλώνετε όσα χαρτιά, εφημερίδες, περιοδικά, χαρτόνια, χάρτινα είδη προορίζονται για πέταμα.
- Συμμετέχετε σε δεντροφυτεύσεις. 

Αέρας
Μας κρατάει ζωντανούς και το ρυπαίνουμε αλύπητα σαν "ευχαριστώ".
- Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ποδήλατα ή... περπάτημα.
- Χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο μόνο εάν αυτό είναι αναγκαίο ή αναπόφευκτο.
- Η ποδηλασία βοηθάει στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιβραδύνει το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”.
- Αντί για κλιματιστικές συσκευές, αξιοποιήστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού, ή τουλάχιστον αντί του κλιματιστικού που χρησιμοποιεί φίλτρα, έναν ανεμιστήρα!

Σκουπίδια
Τα σκουπίδια του ενός, είναι θησαυρός του άλλου.
- Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές σας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη σας;
- Μειώστε τα απορρίµµατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
- Αποφεύγετε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
- Χρειάζεστε πάντα πλαστικές σακούλες; Προτιμήστε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα.
- Ανακυκλώστε! Πιέστε το Δήμο σας να ξεκινήσει προγράµµατα ανακύκλωσης αν δεν το κάνει ήδη. Η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασίων, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κ.λπ).
- Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όποτε και όπου αυτό είναι δυνατό.
- Αν έχετε τη δυνατότητα, γίνετε εθελοντές σε περιβαλλοντικές οργανώσεις ή σε καθαρισμούς, καμπάνιες.
- Υποστηρίξτε τις τοπικές αγορές αγροτικών προϊόντων.

Ζώα
Γιατί να τα σκοτώνουμε και να τα βασανίζουμε?
- Πειραματισθείτε µε τα χορτοφαγικά γεύματα κατά προτίμηση βιολογικής προέλευσης.
- Μην αγοράζετε προϊόντα που προέρχονται από ζώα ή φυτά που κινδυνεύουν µε εξαφάνιση (http://www.cites.org/eng/disc/species.shtml).
- Μην αγοράζετε συχνά ψάρια πολύ μικρού μεγέθους. Δώστε µία ευκαιρία στη φύση να αναπαραχθεί.
- Μην αγοράζετε γούνες ή δέρματα που προέρχονται από ζώα. Τα ζώα βασανίζονται απάνθρωπα για να τους αφαιρεθεί η γούνα ή το δέρμα. Σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας κάποιο σχετικό video...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ή τουλάχιστο μην αδειάζετε το τασάκι του αυτοκινήτου έξω απ'το σπίτι σας και επιλέξτε τον κάδο που βρίσκεται στα 2 μέτρα για να πετάξετε την τσίχλα σας.
Εδώ δεν δείχνουμε σεβασμό προς τους εαυτούς και το σπίτι μας, θα φροντίσουμε για το περιβάλλον? Πφ!
(Και 'δω φαίνεται τι ρόλο παίζει η παιδεία...)

Θενξ για τα τιπς.

MpoMp είπε...

"Εδώ δεν δείχνουμε σεβασμό προς τους εαυτούς και το σπίτι μας, θα φροντίσουμε για το περιβάλλον?"

Όντως. Αλλά ο πόλεμος για ευαισθητοποίηση ποτέ δεν (πρέπει να) σταματά!