19/8/09

Κονιορτοποίηση του "LOL"

Όταν ο Αντώνης και ο Μιχάλης αναπτύσσουν διάλογο, πολλά μπορεί να συμβούν ή να... κονιορτοποιηθούν. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

Α: Καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα και του χρόνου!
Μ: Καλησπέρα. Προς τι οι άφθονοι χαιρετισμοί?
Α: Είναι παρενέργειες του φαινομένου που θα αναφέρουμε. Και για να εξηγούμαστε, σήμερα θα κονιορτοποιήσουμε τις ιδέες μας επάνω στη πιο δημοφιλή φράση των τελευταίων ετών. Το LOL εννοώ.
Μ: Το φαινόμενο LOL. Ένα φαινομενικά αστείο φαινόμενο. Κανείς όμως δεν συνειδητοποιεί την σοβαρότητα. Και για να το θέσω καλύτερα, θα κονιορτοποιήσουμε το θέμα έτσι ώστε να βγάλουμε το συμπέρασμά μας. Πρέπει να έχουμε κατά νου τι σημαίνει κονιορτοποίηση αγαπητέ.
Α: Σωστά! Την κονιορτοποίηση ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά αλλά η βάση είναι μια και αυτή. Το εξαντλητικό αναμάσημα - μηρύκασμα άμα θες- μιας ιδέας, κουβέντας, σκέψης έως ότου βρεθεί ένα ή και περισσότερα σημεία τα οποία θα καταλήγουν σε ένα κοινό σημείο. Σωστά Μ?...
Μ: Ναι νεαρέ Α, και ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Λοιπόν νομίζω ότι για αρχή καλό θα ήταν να παραθέσουμε κάποιους ορισμούς και ιστορικά στοιχεία για την φράση που βρίσκεται πλέον παντού. Συμφωνείς?
Α: Και επαυξάνω! Να πούμε κάτι που παραδόξως πολύς κόσμος δε το ξέρει. LOL = Laugh Out Loudly δηλαδή γελάω δυνατά. Γεννήθηκε μέσα από chatrooms, msn κλπ. επειδή ο μέσος χρήστης δεν ήθελε να γράφει πολύ οπότε αυτά τα αρχικά του ήρθαν κουτί. Όταν τα παιδιά του Conn-X ,τα οποία θα περιγράψουμε στην επόμενη κονιορτοποίηση κορυφής, και γενικότερα τα Ελληνόπουλα ανακάλυψαν τα προαναφερθέντα (chat κλπ) δεν παρέλειψαν να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα απ' όλους, δηλαδή να χρησιμοποιούν τακτικά μια "Αμερικ(λ)ανιά" που τα χαμηλώνει πιο πολύ στα μάτια μας. Πιστεύω όμως, ότι πρέπει να περιγράψουμε τώρα τις συνέπειες του φαινομένου αυτού στο ευρύ κοινό. Πάρε πάσα λοιπόν!
Μ: Να συμπληρώσω μόνο πως το LOL είχε τις σημασίες του Lots of love ή Lots of luck στην αλληλογραφία (όχι την ηλεκτρονική όμως) και ότι περισσότερες λεπτομέρειες για το LOL μπορούν να δουν οι αγγλομαθείς φίλοι στην σελίδα LOL - From Wikipedia. Να σημειώσω ότι πλέον παρατηρούμε κατάχρηση της εν λόγω συντομογραφίας προφορικώς και γραπτώς. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, παρατηρούμε και σύγχυση της έννοιάς της. Από προσωπικές μου εμπειρίες καθώς και από τα συμπεράσματα μίας ανεπίσημης, πρόχειρης βολιδοσκόπησης της γνώμης λίγων φίλων, το LOL χρησιμοποιείται ακόμα και σαν επιφώνημα που δηλώνει απλά έκπληξη και όχι γέλιο, ή ακόμα σαν επιφώνημα που δηλώνει "πλακίτσα" και πάλι όχι γέλιο και μάλιστα δυνατό/έντονο όπως εννοείται από την έννοια του LOL (γελάω δυνατά).
Α: Να δώσουμε και μερικά παραδείγματα ως προς τις διάφορες χρήσεις του LOL που ανέφερες, του ηλεκτρονικού.
Γιατρός: Έχετε καρκίνο στο παχύ έντερο, LOL, πρέπει να χειρουργηθείτε.
-Θα με παντρευτείς? LOL!
-Ο «Τιτανικός» εξέπεμψε SOS LOL ε?
-Χάσαμε επαφή με τον πύργο ελέγχου LOL!
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αυτές είναι οι χρήσεις στον ελληνικό χώρο.
H κατάχρηση του LOL οδήγησε στη θεωρία ότι μπορούμε να την παρεμβάλλουμε σε κάθε πρόταση για να την κάνουμε πιο εύθυμη ή για να μειώσουμε τη σοβαρότητά της.
Μ: Ακριβώς. Και αυτό είναι κάτι πολύ κακό. Η διαστρέβλωση της έννοιας οποιασδήποτε συντομογραφίας ή φράσης (την οποία υφίσταται εδώ και η έννοια του LOL) μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρές παρεξηγήσεις μεταξύ ατόμων. Ειδικά όταν η διαστρέβλωση δεν είναι καθολική. Ας μην επεκταθούμε όμως σε αυτό. Σημασία έχει ότι το LOL αλλιώς ξεκίνησε και αγνώριστο κατέληξε. Και φοβούμαι ότι αυτό ήδη ισχύει και για πολλές άλλες ηλεκτρονικής "καταγωγής" συντομογραφίες και φράσεις.
Α: Σ' αυτό το σημείο να πάρουμε και τις θέσεις μας. Συμφωνείς μαζί μου Μ ότι όποιος χρησιμοποιεί τη συντομογραφία LOL με τους τρόπους που περιγράψαμε πιο πάνω είναι κατσικοπόδαρος, γαβ-γαβ και αμπλαούμπλας?
Μ: Αν μου προσδιορίσεις την λέξη αμπλαούμπλας θα σου απαντήσω. (Και εδώ να σημειώσουμε κυρίες και κύριοι αναγνώσται ότι η "κονιορτοποίηση" δεν αποτελεί κάποια αντικειμενική εκ μέρους μας συζήτηση. Εκφράζουμε τις προσωπικές μας απόψεις στηριγμένοι σε στοιχεία και όχι ενδείξεις.) Συνεχίστε φίλε Α.
Α: Αμπλαούμπλας είναι αυτός που φλυαρεί και λέει βλακείες, ο χαζός.
Για να τελειώσω την κατάθεση απόψεων μου και να μη φλυαρώ περεταίρω να πω οτι το φαινόμενο LOL είναι ένδειξη της αλλοτροίωσης που υφίσταται ο κόσμος μας, η απειλή δηλαδή έρχεται εκ των έσω! Είναι ένα ενοχλητικό συνήθειο και πρέπει να κοπεί μαχαίρι. Να πως: Δημόσια σφαλιάρα σ' αυτόν που είπε LOL και έπειτα περιφορά του με ταμπελίτσα "Είμαι τεντυμπόις και έχω να βρω γκόμενα από τότε που η μπάλα ήταν τετράγωνη". Αυτά από 'μένα.

Μ: Εκ των έσω δε λες τίποτα... Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το πόρισμα λοιπόν της συζήτησης είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τι σημαίνει αυτό που λέμε. Κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα αδαή πλάσματα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να συνάψουν σχέσεις και να ανεβάσουν φωτογραφίες. Κυρίες και κύριοι. Το LOL είναι γέλιο σε λέξεις και δημιουργήθηκε για γραπτές συνομιλίες. Δεν βρίσκω κάποιο σοβαρό λόγο για να το χρησιμοποιείτε (πόσο μάλλον να το καταχράζεστε) και προφορικά. Έχουμε καταλήξει να γράφουμε και να λέμε LOL/ROFL/LMAO κτλ. με σοβαρό ύφος. Ούτε ίχνος γέλιου. Πού οδηγούμαστε κύριοι?
Α: Για άλλη μια φορά λοιπόν ερχόμαστε σε κονιορτοποιημένα συμπεράσματα! Τα γραπτά LOL παραμένουν, ενώ τα προφορικά LOL ρίπτονται στον Καιάδα! Έθιξες όμως άλλο ένα σοβαρό θέμα. Τη χρήση του διαδικτύου από τους νέους Έλληνες. Ή e-λληνες αν θες. Θα αναλωθούμε εκτενώς σ αυτό το θέμα με σπέσιαλ αφιέρωμα! LOL
Μ: Τα συμπεράσματα δεν είναι κονιορτοποιημένα. Αλλά προέρχονται από την λεκτική και πνευματική κονιορτοποίηση της έννοιας με σκοπό την ανάλυσή της. (Μια μικρή επεξήγηση για τους αναγνώστες.) Τα καρπούζια ξεχάσαμε όμως...
Α: Όχι ρε συ... είναι στο ψυγείο περιχυμένα με τον ζωμό τους. Την προηγούμενη φορά έδωσα μέσα από τη φιλόξενη σελίδα σου ένα μήνυμα για τα σουβλάκια, μήπως σήμερα έχεις εσύ κάποιο οποιοδήποτε μήνυμα να διαδώσεις?
Μ: Ένα έχω να πω. Ή μάλλον δύο. Πρώτον, ελευθερία στις απελπισμένες τσιπούρες των ιαπωνικών ιχθυοτροφείων. Ε, και δεύτερον, παρακαλώ να σταματήσει η βάναυση κατάχρηση της συντομογραφίας LOL.
Α: Μόλις διάβασα το πρώτο σκέφτηκα "Φονιάδες των ψαριών πελεκάνοι". Όσο για το δεύτερο, πιστεύω οτι δώσαμε ένα χτύπημα στους κάγκουρες που το χρησιμοποιούν! Τέλος.
Μ: Χτύπημα προς συμμόρφωση, μην φανταστείτε τίποτα άλλο... LOL...

Δεν υπάρχουν σχόλια: