Μακάρι να μην χρειαζόταν να γράψω κάτι περισσότερο από αυτόν τον τίτλο. Να μπορούσα να σας δώσω να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ. Δυστυχώς, κάτι αδύνατον προς το παρόν. Συνεπώς, θα προσπαθήσω να εκφραστώ όσο το δυνατόν καλύτερα και ακριβέστερα σε περισσότερες γραμμές.
Δεν είμαστε ελεύθεροι, λοιπόν. Γιατί? Ο λόγος είναι ένας. Και οι παράγοντες πολλοί. Ναι, κάπως έτσι.
Ο λόγος είναι απλός αλλά δύσκολος να κατανοηθεί πλήρως. Καί είναι ο εξής: Η ελευθερία λίγων ομάδων ανθρώπων (σε σχέση με το σύνολο των ανθρώπων στη Γη) περιορίζει ή στερεί εντελώς την ελευθερία των υπόλοιπων (των πολλών). Ένας πρόχειρος, δικός μου ορισμός της αιτίας. Απλός αλλά όχι αρκετά σαφής.
(Πραγματικά, είναι δύσκολο να εκφραστώ όταν έχω τόσα πολλά να περιγράψω και είναι δύσκολο να συμπυκνώνω το νόημα και ταυτόχρονα να είμαι ακριβής και σαφής.)
Σε πολλά επίπεδα δεν είμαστε όσο ελεύθεροι νομίζουμε. Και σχεδόν σε όλα, δεν μπορούμε ούτε να το αποφύγουμε. Τουλάχιστον, χωρίς την συναίνεση και υποστήριξη άλλων ατόμων. Η "δέσμευση" αυτή, είναι κυρίως πνευματική, ψυχική, εγκεφαλική. Η σωματική, αποτελεί την εξαθλίωτική δέσμευση που κυρίως βλέπουμε στις χώρες του τρίτου κόσμου και που όλοι προλαβαίνουν να καταδικάσουν για να δείξουν ότι δεν τους αρέσει. Χωρίς να πράττουν. Γιατί μόνο την σωματική δέσμευση βλέπουν. Και αυτό θέλουν οι "λίγοι" που ανέφερα παραπάνω. Να μην καταλαβαίνει κανείς. Αυτό (σε συνδυασμό με άλλα απίστευτα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν) λέγεται χειραγώγηση. Το αντίθετο της προσωπικής ελευθερίας και ανέγγιχτης σκέψης και βούλησης.
Εδώ τίθεται και ένα σημαντικό θέμα περί νοημοσύνης και μυαλού των ανθρώπων. Αναπόφευκτα. Και είναι αυτονόητο, γιατί η ηλιθιότητα είναι ένα πρόβλημα άμεσα συνδεδεμένο με όσα περιγράφω εδώ.
Πολλοί φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι φτιάχνουν μόνοι τους τον κόσμο στον οποίο θέλουν ζουν. Να προσαρμόζουν, να επιλέγουν και να απορρίπτουν στοιχεία από το κοινωνικό τους περιβάλλον για να ζουν όπως επιθυμούν. Άλλοι το κάνουν σε τομείς που δεν είναι ιδιαιτέρως "σοβαροί και υπολογίσιμοι". Άλλοι, όμως, γενικεύουν και καθιστούν απόλυτη μια τέτοια... μετατροπή.
Θέλετε απλά παραδείγματα? Ή καλύτερα να το πω δείγματα του επιπέδου του εγκεφάλου του ανθρώπου σήμερα.
Οι επιλογές του κάθε ατόμου στο τι παρακολουθεί στην τηλεόραση και εκτός αυτής.
Πού, πώς και κάθε πότε ενημερώνεται. Αν διασταυρώνει τις ειδήσεις αυτές. Αν κρίνει και σκέφτεται όσα ακούει ή βλέπει.
Με τι ασχολείται. Με τι ασχολείται, σε έναν τέτοιο κόσμο. Τον σημερινό.
Δηλαδή, πόσο πολιτισμένος είναι. Πόσο έξυπνος και μορφωμένος είναι. Πόσο "ψαγμένος" και ευσυνείδητος είναι. Με μία φράση: ποια είναι η παιδεία του ανθρώπου.
Και επειδή τα επίπεδα παιδείας (σε άλλες χώρες σκόπιμα, σε κάποιες όχι) πέφτουν, "οι λίγοι" πετυχαίνουν να προχωρήσουν με τα αφάνταστα σχέδιά τους. Εντούτοις, είναι τόσο πονηροί, που θα καταφέρουν να κάνουν ό,τι τους συμφέρει και σκοπεύουν να κάνουν στις "μάζες" (όπως τους θεωρούν) των ανθρώπων, με τη συγκατάθεση των τελευταίων. Δεν θα εξηγήσω το πώς εδώ, είναι άλλο μεγάλο θέμα.
Είναι τόσο καλά στημένη η απάτη. Όσο καλά κρυμμένη είναι και η αλήθεια... Και για να κάνεις μια "εξερεύνηση" για να βρεις την αλήθεια, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις "οξεία" και κριτική σκέψη. Γιατί στη ζούγκλα θα βρεις τρύπες. Τις οποίες έχουν στήσει εσκεμμένα κάποιοι. Αυτές οι τρύπες λέγονται παραπληροφόρηση. Ψέματα, δηλαδή. Περίτεχνα ψέματα.
Στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα τόσο σοβαρό. Είναι, μάλλον, αλλά ο κίνδυνος είναι διαφορετικός, προς το παρόν. Έχουμε άλλα θέματα εδώ, άλλα προβλήματα. Λόγω πολιτικών κυρίως. Τους οποίους ψήφισαν απελπισμένοι ή βολεμένοι ή ανόητοι ή φοβισμένοι ή άλλοι, χωρίς επιλογή, πολίτες. Και όλων αυτών ο καθοριστικός παράγοντας είναι... η παιδεία. Κάτι κατακερματισμένο, εξαθλιωμένο και υπολειτουργικό στην χώρα μας. Τελεία και πάυλα.
Πιστεύω ότι αν διορθωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, θα αλλάξει η εποχή. Αλλά μιλάμε για σοβαρή, ριζική και σωστή διόρθωση. Ολική αναθεώρηση. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην ελευθερία. Αδύνατον? Δεν θέλω να το πιστεύω αυτό.
Εν κατακλείδι, ένα αγόρι σε μια περιβαλλοντική διαφήμιση είπε: "Ο χρόνος για συζήτηση τελείωσε. Είναι ώρα για πράξεις." Πόσο δίκιο έχει... Και όχι μόνο για το περιβάλλον...
Διαφωνείτε με το παραπάνω κείμενο? Εντάξει, είμαστε ελεύθεροι τότε. Αλλά δεν το νιώθω. Και σημασία έχει να νιώθεις ελεύθερος, όχι μόνο να είσαι. Τα συμπεράσματα δικά σας.
To be continued...
2 σχόλια:
Θα έλεγα ότι σφάλεις με το να προσωποποιήσεις αυτούς τους λίγους και να πεις ότι η χειραγώγηση που επιβάλλουν είναι συνειδητή και επιτηδευμένη. Για αυτό το λόγο, ξεκινάς να προσπαθείς να κάνεις μια κριτική θεώρηση των ανθρώπινων κοινωνιών αλλά καταλήγεις να επαναδιατυπώνεις μια θεωρία συνωμοσίας.
Εγώ θα έλεγα ότι τα προβλήματα που περιγράφεις είναι περισσότερο ένα υπο-προϊόν ακαλλιέργητων αρχέγονων ενστίκτων και ατέλειες ενός συστήματος που δημιουργήθηκε μέσω εξέλιξης (όπως η γενετική) παρά μέσω κάποιου συνολικού σχεδιασμού.
Πάντως για να απαντήσω ο ίδιος στο επιχείρημά μου, υπάρχει και η θεωρία ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο ομάδες: Σε αυτούς που προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους και σε αυτούς που προσαρμόζουν το περιβάλλον των πρώτων. Μάντεψε ποιοι την πιστεύουν αυτή τη θεωρία.
Πάντως το αίτημά σου για καλύτερη παιδεία των ανθρώπων, και για να συγκεκριμενοποιήσω θα πω πως έχει σχέση με την καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και της λογικής, είναι αρκετά παλιό αλλά φυσικά πάντα επίκαιρο. Επίσης, να σημειώσω ότι με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.
Οι λίγοι στους οποίους αναφέρομαι είναι πραγματικά λίγοι. Το πολύ καμιά εκατοστή άτομα. Εκείνοι ελέγχουν και "κινούν" πολλά πράγματα που αφορούν και επηρεάζουν άμεσα και βαθύτατα την παγκόσμια οικονομία, κοινωνία και κοινότητα γενικότερα. Ίσως να μην υπάρχει μια τέτοια συνωμοσία. Αλλά αυτοί δεν παύουν να εκμεταλλέυονται την χειραγώγηση που ίσως κάποιοι άλλοι κάνουν, και όχι εκείνοι.
Συμφωνώ μαζί σου αλλά πιστεύω πως και ο σχεδιασμός αυτός είναι εξίσου σημαντικός και υπολογίσιμος.
Περίπου αυτή τη θεωρία σχολιάζω και εδώ. Και συμφωνώ με αυτή τη θεωρία, αλλά όχι απολύτως.
Πλέον, έτσι που έχει καταντήσει ο πλανήτης, όσο παλιό και να είναι ένα τέτοιο αίτημα, αποτελεί τον βασικό παράγοντα που οδηγεί την ανθρωπότητα στην αυτοκαταστροφή της. Γιατί ακριβώς αυτά, η καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας, της λογικής, της σκέψης είναι όσα θα καταφέρουν να αφυπνίσουν τουλάχιστον τις επόμενες γενιές, αν όχι τις παρούσες.
Γενικά, επειδή είμαι και μικρότερος σου και εσύ έχεις διαφορετικές, και πιο "ψαγμένες" αντιλήψεις, θέλω να σημειώσω ότι το κείμενο το έγραψα φανερά επηρεασμένος από μία ταινία-ντοκυμαντέρ, το Zeitgeist και από κάποιες συζητήσεις που έκαανα πρόσφατα με τον θεολόγο του σχολείου μου.
Δημοσίευση σχολίου