14/3/09

Ηλιθιότητα

Σκέφτομαι...

Η κατάσταση φαίνεται να είναι πλέον εκτός ελέγχου. Η ηλιθιότητα υπάρχει και μάλιστα σε ποικιλία μορφών, σχεδόν παντού. Είναι ένα νέο είδος κακού. Όχι ότι οι ηλίθιοι είναι κακόβουλοι. Άθελά τους το προκαλούν συνήθως. Ίσως και γιατί δεν φταίνε αυτοί που είναι ζωντόβολα.

Λένε ό,τι θέλουν. Ό,τι να 'ναι. Το χειρότερο είναι ότι όσοι δεν είναι ηλίθιοι, είναι η μειοψηφία. Οι ηλίθιοι κυβερνάνε. Και πραγματικά δεν χαρακτηρίζονται αλλιώς. Απλά δείτε πόσες φορές επαναλαμβάνονται οι λέξεις "ηλίθιος" και "ηλιθιότητα" παρακάτω... Πρέπει να το εμπεδώσουμε...

Δεν θα αναφερθώ στα αίτια τώρα. Θα αναφερθώ στους ηλίθιους και στα είδη τους. Και σε τρόπους καταπολέμησης της ηλιθιότητας. Βασισμένος σε προσωπικές εμπειρίες, κυρίως.

Έχουμε, λοιπόν, διάφορα είδη ηλιθίων τα οποία μπορούμε να ταξινομήσουμε με διάφορα κριτήρια. Χωρίς τη χρήση κάποιου ιδιαίτερου κριτηρίου, παρόλ' αυτά, έχουμε τους ανώριμους ηλίθιους, τους υπερόπτες/"ψωνάρες" ηλίθιους, τους απλά ηλίθιους (λόγω νοημοσύνης αποκλειστικά) και φυσικά, τους χειρότερους, τους ηλίθιους που συνδυάζουν περισσότερα από ένα από τα παραπάνω.

Χάνομαι, αλήθεια, όταν προσπαθώ να αναλογιστώ το πλήθος τους. Όταν συνειδητοποιώ την σοβαρότητα της κατάστασης, εκνευρίζομαι. Από απελπισία.
Δεν φαίνεται, αλλά οι ηλίθιοι έχουν μεγάλη δύναμη. Και είναι λογικό όταν είναι περισσότεροι. Και ακόμα πιο λογικό, όταν δεν ξέρουν οι ίδιοι και πολλοί γύρω τους, ότι είναι ηλίθιοι.
Εκεί απελπίζεσαι και εκνευρίζεσαι. Αλλά ευτυχώς ηρεμείς. Και τότε για να εκτονώσεις τα αισθήματα αυτά, μηχανεύεσαι τους τρόπους καταπολέμησης της ηλιθιότητας.

Εδώ έχει πλάκα. Ειδικά όταν οι τρόποι, οι τακτικές αυτές, αποδίδουν. Ικανοποίηση!
Το θέμα είναι να δείξεις την ανωτερότητά σου. Ως προς τη νοημοσύνη. Το επίπεδο του χαρακτήρα σου. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΟΜΩΣ! Μην καταλήξεις σε καθωσπρεπισμούς, σε υποκρισία, σε ψέμα και κακίες που βλάπτουν.
Φροντίστε να παραμένετε ευγενικοί. Όσο περισσότερο γίνεται. Δεν πρέπει ο ηλίθιος να εντοπίσει ψεγάδια στα λόγια ή τις πράξεις σας. Θα εκμεταλλευτεί κάτι τέτοιο.

Δεύτερον. Υπομονή! Μην ξεσπάσετε. Η ακρόαση και συμμετοχή σε συζήτηση ή διαπληκτισμό με ηλίθια άτομα θέλει λεπτό χειρισμό. Θυμηθείτε: μην τους δώσετε το δικαίωμα να σας "ταπώσουν". Σκεφτείτε και ύστερα μιλήστε. Πάντα ήρεμα.
Είναι αυτό που λένε, να φοβάσαι την οργή των υπομονετικών ανθρώπων. Να ξέρετε πότε και πού είναι τα όρια. Και αν είναι απολύτως απαραίτητο να εξοργιστείτε.
Αγανακτήστε σιωπηλά. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις στα ηλίθια επιχειρήματά τους και τα κούφια λόγια τους.

Εκτός από κακό, η ηλιθιότητα έχει γίνει και τέχνη. Βέβαια! Θέλει τέχνη το να είσαι ηλίθιος σε κάποια πράγματα. Οι μόνοι ηλίθιοι που λυπάμαι είναι εκείνοι που έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Ευτυχώς, δεν με εκνευρίζουν όπως οι άλλοι.

Μην ξεχνάμε και τις ηλίθιες φράσεις. Γενικεύσεις που πραγματικά μου τη δίνουν στα νεύρα. "Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι μαλάκες" και "όλες οι γυναίκες είναι ίδιες ηλίθιες"είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αλλά οι ηλίθιοι δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοιες φράσεις είναι σεξιστικές κατά βάθος και δεν συνειδητοποιούν ότι ο σεξισμός είναι ρατσισμός. Οι ίδιοι ηλίθιοι που πετάνε σπόντες σε άλλους αποκαλώντας τους ρατσιστές, και που τάσσονται κατά αυτού...

Η ηλιθιότητα είναι το αντίθετο της αυτογνωσίας και της λογικής. Ο ηλίθιος δύσκολα αποκτά ΣΩΣΤΟ αυτοσεβασμό και ΣΩΣΤΗ αυτοεκτίμηση. Με την έννοια εκτίμησης του χαρακτήρα και των ορίων σου.
Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι έξυπνες και με νόημα φράσεις χρησιμοποιούνται (ή μάλλον κακοποιούνται) από ηλίθιους.

Και πέφτουμε πάλι πάνω στο θέμα της ωριμότητας. Μα, τι πράγμα είναι αυτό ρε παιδί μου, να ξέρουν όλοι ποιος είναι ώριμος και ποιος ανώριμος και αν οι ίδιοι είναι ώριμοι. Πώς γίνεται ανάμεσα στους ηλίθιους να προσδιορίσεις την ωριμότητα του ατόμου? Σε τρελαίνουν. Σε ένα περιβάλλον όπου σου επιβάλλεται ή σου βγαίνει αυθόρμητα μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά...

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε από λίγη ηλιθιότητα πάνω μας. Οι ηλίθιοι απλά έχουν πολλή ηλιθιότητα. Η ηλιθιότητα που όλοι έχουμε είναι που μας ωθεί στο να κάνουμε λάθη. Πρέπει να την "δαμάσουμε"... Αλλιώς καήκαμε... Να μην το "κουράσουμε" άλλο, όμως, ας συνοψίσουμε.

Πρέπει να ξέρεις πότε να κρατάς το στόμα σου κλειστό και τα μάτια και τ' αυτιά σου ανοιχτά.
Ωριμότητα είναι η πλήρης και ορθή κατανόηση του εαυτού σου, η αυτοεκτίμηση, η κρίση και η λογική.
Ανωριμότητα είναι η έλλειψη ορθής κριτικής σκέψης και η υποταγή ή αυθυποβολή σε κατώτερα ένστικτα, στερεότυπα και οδηγίες.

Γιατί ώριμος είναι ο μετριόφρων.
Και ανώριμος είναι ο στενόμυαλος.

Τελεία και παύλα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kala ola auta re miaxalh alla pisteuw pws den epsa3es apo pou phgazei h hli8iothta px sto sxoleio mas uparxei mia hli8ia h opoia einai asxhmh kai to paizei diva kai wraia , xwnetai pantou opws kai sthn katalhpsh xwris kanena logo.Kai se rwtaw giati to kanei auto afou oi perissoteroi thn exoun parei xampari? Apo pou phgazei h hli8iothta ths?

MpoMp είπε...

Νικολάκη, έγραψα κάπου στο κείμενο ότι άλλη ώρα θα ασχοληθώ με τα αίτια... ;)