My two cents.
Όταν κάποιος διορθώνει την ορθογραφία, τη σύνταξη ή γενικά τον γραπτό ή προφορικό σου λόγο και έχει δίκιο, προσπάθησε να μη γίνεσαι κομπλεξικό στραβόξυλο. Δε το παίζει κανείς Μπαμπινιώτης, Τριανταφυλλίδης ή άλλος συγγραφέας λεξικού. Δεν είναι σύμπλεγμα ή προσωπική ευχαρίστηση (τουλάχιστον όχι για εμένα) να διορθώνεις γλωσσικά λάθη. Δε θα το πάρω προσωπικά αν έχεις ένσταση για το λάθος και δε θα αρνηθώ να το συζητήσουμε. Μη βγάζεις κατευθείαν συμπεράσματα.
Δεν με ευχαριστεί να διορθώνω κάποιον, με εξοργίζει το να βλέπω τους Έλληνες να είναι απαίδευτοι με την ίδια τους τη γλώσσα. Αυτό που κάνω είναι μια προσωπική προσπάθεια να σε βοηθήσω να μην ξανακάνεις το λάθος. Μια μικρή και ελάσσων προσπάθεια, αλτρουιστική.
Με πικραίνει και με ενοχλεί, ντρέπομαι, να βλέπω ότι το να ξέρεις έστω και βασική ορθογραφία, είναι πλέον σπάνιο προτέρημα και όχι αυτονόητη ιδιότητα. Δε φταις μόνο εσύ. Φταίνε οι γονείς σου, οι καθηγητές σου και οι συμπολίτες σου. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις όμως.
Όσον αφορά στα greeklish: Αν τύχει και σε διορθώσει κάποιος γράφοντας με λατινικούς χαρακτήρες, ειδικά αν ακόμα και με αυτούς διατηρεί την ορθογραφία (κατά το δυνατόν) και δε τα γράφει όλα με i, o, e καταργώντας κάθε δίφθογγο και δίψηφο, μη προσπαθείς να το παίξεις έξυπνος επιχειρηματολογώντας για τη γραφή του. Έκανες λάθος, σε διορθώνει κάποιος, τελείωσε. Πιθανότατα θα υπάρχει αιτία που γράφει σε greeklish (χρεώσεις mobile data, περιορισμοί software ή λειτουργικού συστήματος, πρόβλημα με πληκτρολόγιο, κτλ.) και στην τελική δε σου πέφτει λόγος. Έκανες ένα λάθος και σε διόρθωσαν, μάθε από το λάθος σου και προχώρα παρακάτω. Δεν είναι επιχείρημα το ότι ο άλλος γράφει με greeklish. Δε θα κάνεις το λάθος σου να φαίνεται λιγότερο χειρότερο.
Δεν είναι όλα μια διαμάχη για το ποιος θα φανεί εξυπνότερος ή πιο διαβασμένος. Είναι μια προσπάθεια να μάθουμε σωστά τη γλώσσα μας και να τη διατηρήσουμε. Ζεις σε μια κοινωνία όπου το διαδίκτυο και τα social networks είναι μέρος της καθημερινότητας. Όπου παιδιά δημοτικού έχουν smartphone και προφίλ στο Facebook αλλά όχι βασικές γνώσεις ορθογραφίας ή άλλες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που θα έπρεπε να έχουν στην ηλικία τους. Η κοινωνία καταρρέει ποιοτικά όσο προχωράει ο χρόνος και χρειάζεται να κάνουμε συνειδητές προσπάθειες να γινόμαστε οι ίδιοι καλύτερα μέλη της, βοηθώντας και όσους συναναστρεφόμαστε μαζί τους.
Ορίστε μια εφαρμογή του "αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, ξεκίνα από τον εαυτό σου". Σας αφήνω να σκεφτείτε κι όλες τις άλλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου