5/5/08

Συμβουλές-κανόνες για ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ζωή... για όλους μας

Η φύση δεν κάνει τίποτα άχρηστο. - Αριστοτέλης

Νερό
Με το νερό δεν παίζουμε. Προσέχουμε. Είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε.

- Πίνετε όσο περισσότερο μπορείτε κάθε μέρα. Αλλά μην το σπαταλάτε.
- Μην κρατάτε συνέχεια ανοικτή τη βρύση όταν πλένεστε, ξυρίζεστε, ή βουρτσίζετε τα δόντια σας.
- Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει µέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα.
- Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα.
- Μην αφήνετε το νερό από βρύσες ή σωλήνες που στάζουν να φεύγει. Μαζέψτε το μέχρι να διορθωθεί η διαρροή και χρησιμοποιήστε το στο πότισμα ή το πλύσιμο.
- Αντικαταστήστε το συμβατικό σας ντους µε ένα μοντέλο μικρότερης ροής νερού.

Ηλεκτρικό Ρεύμα - Ενέργεια
Αξιοποιήστε τά σωστά.

- Οι συσκευές σε αναμονή εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια. Κλείστε τις από τον κεντρικό διακόπτη ή βγάλτε τις από την πρίζα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα η διαρροή ενέργειας από την κατάσταση αναμονής είναι υπεύθυνη για περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ σε φουσκωμένους λογαριασμούς και για την ετήσια έκλυση 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
- Πολλές ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ηλεκτρικές κουζίνες) οφείλουν να αναγράφουν την ενεργειακή τους απόδοση. Προτιμήστε συσκευές που ανήκουν στην κατηγορία Α ή Β. Ενημερωθείτε σχετικά με την κατανάλωση μίας συσκευής που σκέφτεστε να αγοράσετε. Μήπως τελικά σας κοστίσει μία περιουσία σε λογαριασμούς ηλεκτρικού;
- Αντικαταστήστε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λάμπες εξοικονόμησης. Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% της ενέργειας γίνεται θερμότητα και χάνεται. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης χρειάζονται 4 έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8-12 φορές περισσότερο.
- Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να περικόψει το λογαριασμό του ηλεκτρικού περίπου 20-25% κατά μέσο όρο.
- Κλείστε, όπου είναι δυνατό, τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη ή βγάλτε τις από την πρίζα όταν δεν λειτουργούν και μη τις αφήνετε σε αναμονή. Μία τέτοια απλή κίνηση προστατεύει το περιβάλλον και μειώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού.
- Χρησιμοποιείτε όσο λιγότερα φώτα μπορείτε στο σπίτι.


Δέντρα
Ο πνεύμονας του πλανήτη μας.

- Προτιμάτε προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού, χαρτί προερχόμενο από πιστοποιημένη αειφορική ξυλεία, χαρτί που δεν προέρχεται από δέντρα (tree-free) αλλά από άλλες πρώτες ύλες (βαμβάκι, κάνναβη, λινάρι, κενάφ, φύκια, κ.λ.π) και χαρτί που δεν έχει λευκανθεί με χλώριο.
- Ανακυκλώνετε όσα χαρτιά, εφημερίδες, περιοδικά, χαρτόνια, χάρτινα είδη προορίζονται για πέταμα.
- Φυτέψτε ένα δέντρο.


Αέρας
Αυτό που μας κρατάει ζωντανούς και το ρυπαίνουμε σαν ευχαριστώ.

- Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ποδήλατα ή ...περπάτημα.
- Χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο μόνο εάν αυτό είναι αναγκαίο ή αναπόφευκτο.
- Η ποδηλασία βοηθάει στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιβραδύνει το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”.
- Αντί για κλιματιστικές συσκευές, αξιοποιήστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού.


Σκουπίδια
Τα σκουπίδια του ενός, είναι θησαυρός του άλλου.

- Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές σας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη σας;
- Μειώστε τα απορρίµµατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
- Αποφεύγετε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
- Χρειάζεστε πάντα πλαστικές σακούλες; Προτιμήστε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα.
- Ανακυκλώστε! Πιέστε το Δήμο σας να ξεκινήσει προγράµµατα ανακύκλωσης αν δεν το κάνει ήδη. Η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασίων, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κ.λπ).
- Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όποτε και όπου αυτό είναι δυνατό.
- Γίνετε εθελοντές σε περιβαλλοντικές οργανώσεις ή σε καθαρισμούς, καμπάνιες.
- Υποστηρίξτε τις τοπικές αγορές αγροτικών προϊόντων.


Ζώα
Τα ζώα είναι τα «αδέρφια» μας. Γιατί να τα σκοτώνουμε και να τα βασανίζουμε?

- Πειραματισθείτε µε τα χορτοφαγικά γεύματα κατά προτίμηση βιολογικής προέλευσης.
- Μην αγοράζετε προϊόντα που προέρχονται από ζώα ή φυτά που κινδυνεύουν µε εξαφάνιση (www.cites.org).
- Μην αγοράζετε ψάρια πολύ μικρού μεγέθους. Δώστε µία ευκαιρία στη φύση να αναπαραχθεί.
- Μην αγοράζετε γούνες ή δέρματα που προέρχονται από ζώα. Τα ζώα βασανίζονται απάνθρωπα για να τους αφαιρεθεί η γούνα ή το δέρμα.

3 σχόλια:

Morpheus είπε...

Μπράβο που ασχολείσαι με αυτά ... Τα περισσότερα παιδια αδιαφορούν και είναι ηλίθιο , γιατί συνεχίζουμε την καταστροφή από τις προηγούμενες γενιές, στο περιβάλλον που εμείς ζούμε ...

MpoMp είπε...

Ναι. Δεν είναι πολλοί οι συνειδητοποιημένοι νέοι. Η καταστροφή έχει αρχίσει και η γενιά μας είναι αυτή που υποτίθεται ότι θα το αλλάξει αυτό. Αλλά που μυαλά...

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να μπω να το διαβάσω από τότε που το ανέφερες ότι έχεις γράψει για το περιβάλλον στο blog σου.. Τελικά το θυμήθηκα σήμερα!!! :Ρ
Μπράβο free!!!! Μακάρι να είχαμε περισσότερη συνείδηση κ παιδεία όλοι μας σαν λαός!!!!.............
Αλλά................
:(