Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας, τα "ακαταλαβίστικα λόγια" των νηπίων μπορεί να αποτελούσαν κάποιες από τις πρώτες μορφές γλώσσας που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η γλώσσα αναπτύχθηκε από βασικούς ήχους που δημιουργούνταν με τη χρήση περιορισμένου αριθμού κινήσεων του στόματος.
Τα νήπια επιχειρούν να επικοινωνήσουν μέσω της ομιλίας κάνοντας πολύ απλές και φυσικές κινήσεις. Ανοιγοκλείνουν τα χείλη τους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και αγγίζουν το πάνω μέρος του στόματός τους με την γλώσσα τους. Από την έρευνα βρέθηκε ότι οι ήχοι από αυτές τις κινήσεις έτειναν να έχουν τους ίδιους συνδυασμούς φωνηέντων και συμφώνων. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η ανακάλυψη πως η δομή των λέξεων σε άλλες γλώσσες παρουσιάζε παρόμοια χαρακτηριστικά. Αυτό υποστηρίζει την θεωρία των ιστορικών γλωσσολόγων ότι μπορεί να έχουν υπάρξει λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνταν κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης της γλώσσας, οι οποίες ήταν κοινές σε πολλές κοινότητες ανά τον κόσμο.
Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι οι πρόγονοί μας επικοινωνούσαν με αυτούς τους απλούς ήχους για να ειδοποιούν ο ένας τον άλλον για άμεσο κίνδυνο. Φυσικά επιζούσαν, διαιωνίζοντας το είδος καθώς η γλώσσα εξελισσόταν αργά σε μια πιο σοφιστική μορφή επικοινωνίας.
Η θεωρία των "ακαταλαβίστικων", εντούτοις, έχει προκληθεί από γλωσσολόγους που υποστηρίζουν την θεωρία πως τα γονίδια για την γλώσσα ήταν έμφυτα στους ανθρώπους αλλά όχι στους πιθήκους. Πιστεύουν πως η ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε την γλώσσα με την χρήση ενός ευρέως λεξιλογίου και κανόνων συντακτικού διακρίνει τους ανθρώπους από τα ζώα. Ισχυρίζονται ότι ο εγκέφαλος μεταμορφωνόταν καθώς οι άνθρωποι εξελίζονταν από τους πιθήκους, καθιστώντας δυνατή την επικοινωνία με έναν άπειρο αριθμό δημιουργικών εκφράσεων.
Πηγή: HAU ECPE Practice Examinations Book 1
Μετάφραση by MpoMp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου